ZEN-partnere etablerer felles energiselskap

TOBB og NTE har i mange år vært partnere i ZEN – Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer – hvor de har bidratt til utviklingen av nullutslippsbygg og – områder. Nå vil de bidra til at denne kunnskapen kommer enda flere til gode, skriver NTE i en pressemelding.

to menn i dresse, står ved siden av hverandre, ser rett i kamera og ler.

Konserndirektør i NTE, Svein Olav Munkeby og administrerende direktør i TOBB, Torbjørn Sotberg har funnet sammen gjennom FME ZEN og skaper nye enerigløsninger for boligselskapene.

– Kongstanken er at det skal være enkelt for boligselskapene å bli selvforsynt med energi de produserer selv, sier Torbjørn Sotberg, som er administrerende direktør i TOBB.

For selv om Trøndelag har vært forskånet fra de høye strømprisene de har hatt sør for Dovre, kommer også vi til å oppleve at det blir knapphet på energi i tiden fremover. Høyere og mer uforutsigbare strømpriser vil etter alle solemerker bli den nye normalen.

– Med solceller på tak og fasader og termisk varme fra fjell via borehull, energibrønner og varmepumper kan boligselskapene produsere det meste av energien de trenger til komfortvarme, tappevann og elbil-lading. sier Svein Olav Munkeby, som er konserndirektør i NTE.

Gjennom det nye selskapet TOBB Energi kan boligselskapene gi beboerne en forutsigbar strømhverdag.

TOBB Energi skal utvikle, eie og drifte energi-infrastrukturen som utvikles i hvert enkelt prosjekt, slik at boligselskapene kan ta i bruk bærekraftige og lønnsomme energiløsninger med en forutsigbar prismodell. Satsingen gjelder både eksisterende boligselskap og i forbindelse med utbyggingen av nye bærekraftige boområder.

TOBB er en av de største boligbyggelagene i Midt-Norge og har nærmere 1000 boligselskapene i sin portefølje. Nå kan disse ta i bruk mer bærekraftige energiløsninger gjennom TOBB. – Sammen med kompetansen som finnes i NTE skal vi gjøre jobben enklere for styrene og beboerne i boligselskapene.  I tillegg til hjelp med å ta i bruk nye energiløsninger, vil boligselskapene også kunne få bistand til å gjennomføre energieffektiviseringstiltak, sier Torbjørn Sotberg.

– Vi vet at det er et stort potensial for å spare energi i norske hjem og næringsbygg, sier Munkeby. – Hvis det skal være nok strøm til alle også i fremtiden, må vi produsere mer og bruke mindre.

I tillegg til at boligselskapene vil redusere strømkostnadene sine når de bruker mindre strøm samtidig som de produserer sin egen strøm, bidrar de også til det grønne skiftet ved at byggene blir mer miljøvennlige. Det er nyttig; ikke minst i forbindelse med det nye boligdirektivet EU står på trappene til å innføre.

– Selv om det ikke er bestemt når det kommer krav til å redusere energiforbruket i boliger, må alle være klar over at det kommer, sier Sotberg.

Formålet med det nye direktivet er å redusere energiforbruket i både boliger og næringsbygg betydelig innen 2030; og at alle bygg som gjennomfører større renoveringer noen år frem i tid skal ha solceller på taket.

– Gjennom TOBB Energi får boligselskapene en mulighet til å ligge først i løypa når bygningsdirektivet trer i kraft, sier Sotberg. – Uansett er det en god investering å bruke mindre strøm – både for lommeboka og for miljøet.

Tekst/NTE

Tilbake til nyheter

Våre partnere

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er vert og leder senteret sammen med SINTEF Community og SINTEF Energi.